Poprvé na SWAPU

Pustili jste se do velkého vánočního úklidu a našli jste spoustu krásných věcí, které u vás ale nemají využití? Je čas je vyměnit! Pokud jste ještě nikdy nebyli na swapu a nevíte, jak to tam funguje, přinášíme vám odpovědi na nejčastější otázky.

Jak a kde se dozvím o swapu?

Nejlepší způsob je hledat na sociálních sítích – většina swapů má vytvořenou událost na Facebooku.

Co vše mohu na swap přinést?

V podstatě cokoli, co je pěkné, použitelné, ve výborném stavu a u vás doma již nenajde využití – swapovat můžete oblečení, knihy, rostliny, hračky nebo šperky. Je však dobré si dopředu zjistit, zda není swap zaměřen na konkrétní skupinu – může jít o swap, kde se vyměňuje pouze oblečení nebo knihy. Hlavní je, aby oblečení, které přinášíte, bylo čisté, nepoškozené a vyprané. Přineste věci, kterými byste se nehanbili obdarovat svou kamarádku nebo kolegu. Přineste pěkné věci, které u vás již z různých důvodů nemají využití (např. změna váhy, nevhodný dárek, nepřemýšlený nákup). Je důležité myslet na to, že swap není příležitost zbavit se nefunkčních, starých, poškozených nebo zcela zbytečných věcí, ale místo, které dá šanci vašim nevyužitým věcem na “druhý život”. Pokud se každý bude řídit tímhle pravidlem, swap bude plný krásných kousků a bude z čeho vybírat.

Kolik věcí mohu přinést?

Většina swapů nemá omezení a můžete přinést tolik věcí, kolik chcete. Pokud se však chystáte zúčastnit většího swapu, kde lidé přinášejí mnoho věcí, je dobré si ověřit, zda omezení není – obvykle to bývá z organizačních důvodů, aby se stihlo všechno setřídit, a také aby bylo na věci místo. Kdy mohu věci přinést? I v tomto případě je třeba se informovat u konkrétního swapu. Někdy se věci sbírají několik dní předem, jinde můžete věci přinést přímo v den konání.

Můžu se swapu zúčastnit i když nemám nic na výměnu?

Můžete. I když je lepší něco přinést, není nutné se silou snažit přinést něco, co považujete za úplně zbytečné pro kohokoli, a tím narušovat myšlenku swapu.

Kolik věcí si mohu odnést?

Vezměte si to, co opravdu potřebujete. Swap je odpovědí na dnešní konzumní dobu. Nemělo by jít o kvantitu, ale o kvalitu. Vezměte si pouze to, co opravdu využijete a udělá vám radost, ale nechte dostatek věcí i pro ostatní – zvolte skromnost.

A nakonec: Nebuďte zklamaní, pokud si nic nenajdete – swap je skok do neznáma, protože vše závisí na tom, co kdo přinese. Je tu šance, že nenajdete to, co právě potřebujete. Zkuste to příště na dalším swapu, možná objevíte kousek, který bude základem vašich každodenních outfitů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *